Reakcje anafilaktyczne na pokarm

Sampson i in. (Wydanie 6 sierpnia) sugerują, że częstotliwość śmiertelnych i prawie śmiertelnych reakcji anafilaktycznych na żywność wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Podkreślają, że zwiększone stosowanie dodatków białkowych w żywności może spowodować taki wzrost, jednak żadne powiązanie nie wynika z 13 zgłoszonych przez nie przypadków. Jednak ich dane mogą dostarczyć innej wskazówki wyjaśniającej wzrost liczby zgonów. Dwunastu z 13 pacjentów stosowało aerozole zawierające agonistę receptora .-adrenergicznego w astmie i wszystkie doświadczone objawy oddechowe podczas śmiertelnych lub prawie śmiertelnych reakcji pokarmowych.
Kilka badań sugeruje, że stosowanie .-agonistów może być odpowiedzialne za wzrost liczby zgonów poprzez wytworzenie stanu uzależnienia o podwyższonej podatności na skurcz oskrzeli. Badania wykazały, że .-agoniści produkują taką zależność u zwierząt i ludzi.2, 3 Badania laboratoryjne pokazują, że długotrwałe stosowanie leków typu aminowego powoduje zależność poprzez powodowanie zmian w wielu cząsteczkach wzdłuż szlaku transdukcji sygnału.4 Takie komórki adaptacje mogą sprawić, że pacjenci przyjmujący .-agonistów będą niezwykle podatni na skurcz oskrzeli wywołany alergenem.
Badania epidemiologiczne astmy pokazują, że stosowanie .-agonistów wiąże się ze zwiększoną liczbą zgonów z powodu astmy.5 Nie jest jeszcze jasne, czy leki powodują wzrost liczby zgonów lub służą jedynie jako wskaźnik cięższej choroby. Jako lekarz z astmą, który przez rok próbował sprayu .-agonistycznego, byłem pod wrażeniem powagi uzależnienia, charakteryzującej się nocnymi przebudzeniami i innymi objawami astmy o wiele gorszymi niż jakiekolwiek inne przed lub po zastosowaniu .-agonisty. .
Michael M. Segal, MD, Ph.D.
Szpital Dziecięcy w Bostonie, MA 02115
5 Referencje1. Sampson HA, Mendelson L, Rosen JP. . Śmiertelne i prawie śmiertelne reakcje anafilaktyczne na pokarmy u dzieci i młodzieży. N Engl J Med 1992; 327: 380-4.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Conolly ME, Davies DS, Dollery CT, George CF. . Oporność na stymulanty .-adrenergiczne (możliwe wyjaśnienie wzrostu liczby zgonów z powodu astmy). Br J Pharmacol 1971; 43: 389-402.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Vathenen AS, Knox AJ, Higgins BG, Britton JR, Tattersfield AE. . Zwiększone odbicie w odpowiedzi oskrzelowej po leczeniu wziewną terbutaliną. Lancet 1988; 1: 554-8.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Nestler EJ. . Molekularne mechanizmy narkomanii. J Neurosci 1992; 12: 2439-50.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Spitzer WO, Suissa S, Ernst P, i in. . Zastosowanie .-agonistów i ryzyko zgonu i zgonu z powodu astmy. N Engl J Med 1992; 326: 501-6.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Artykuł autorstwa Sampsona i in. reakcje anafilaktyczne na żywność są zastanawiające, że w reakcji wykazano pośredniczenie IgE pomimo prezentacji danych dotyczących tryptazy, które wyraźnie negują takie skojarzenie. Dlaczego nie podano konkretnych danych dotyczących IgE. W artykule redakcyjnym w tym samym numerze (6 sierpnia) dr Yunginger * twierdzi, że istnieje związek przyczynowy pomiędzy swoistymi przeciwciałami IgE a reakcjami anafilaktycznymi na żywność, bez przedstawienia dowodu na obowiązkowe powiązanie.
Zróżnicowana kliniczna ekspresja anafilaksji sugeruje mi, że nie jest to zwykłe zdarzenie związane z mastem IgE Główna, mieszana odpowiedź immunologiczna jest prawdopodobnie w stanie wyjaśnić różnorodność zgłaszanych ekspresji, przy czym kompleksy immunologiczne, aktywacja dopełniacza i cytokiny odgrywają pewną rolę. Jednoczesne wysokie poziomy innych izotypowych przeciwciał, szczególnie IgG, mogą wpływać na pomiar swoistych IgE u tych pacjentów, a zatem nie pozwalają na wykazanie wysokiego poziomu swoistego przeciwciała IgE zwykle związanego z wrażliwością anafilaktyczną. Pomiar specyficznej IgG wraz ze swoistymi przeciwciałami IgE może pomóc w wyjaśnieniu tych zależności. Kwestia, które elementy odporności są zaangażowane w niepożądane reakcje na żywność, jest daleki od rozstrzygnięcia, ale istnieją podstawy, na podstawie których można kwestionować obecny oficjalny pogląd, że jest albo pośredniczony przez IgE, albo nie z natury immunologiczny.
Vincent A. Marinkovich, MD
90 Middlefield Rd., Menlo Park, CA 94025
Numer referencyjny * Yunginger JW. . Śmiertelna alergia pokarmowa u dzieci. N Engl J Med 1992; 327: 421-2.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Zgadzamy się z wnioskami Sampsona i in. pacjenci z astmą mają bardziej ostre reakcje, gdy zachoruje na anafilaksję niż u zdrowych osób. W naszym przeglądzie siedmiu udokumentowanych zgonów i dwóch bliskich śmierci z reakcji anafilaktycznych na orzeszki ziemne, siedmiu pacjentów miało określoną historię astmy.1 W naszym badaniu reakcji anafilaktycznych na użądlenia owadów pacjenci z astmą mieli dwa razy więcej ciężkich reakcji anafilaktycznych, w tym skurcz oskrzeli, jako osoby bez astmy.2 Ponadto dwa poprzednie badania wykazały, że pozytywny test skórny na orzeszki ziemne pozwala przewidzieć uogólnioną reakcję anafilaktyczną na orzeszki ziemne w 70-80 procentach przypadków.3, 4
Guy A. Settipane, MD
Donald E. Klein, MD
Brown University School of Medicine, Providence, RI 02912
4 Referencje1. Settipane GA. . Śmierć anafilaktyczna u chorych na astmę. Allergy Proc 1989; 10: 271-4.
Crossref MedlineGoogle Scholar
2. Settipane GA, Chafee FH, Klein DE, Boyd GK, Sturam JH, Freye HB. . Reakcje anafilaktyczne na użądlenia Hymenoptera u pacjentów z astmą. Clin Allergy 1980; 10: 659-65.
Crossref MedlineGoogle Scholar
3. Metcalfe D. Zgłoś się do Komitetu Ad Hoc ds. Nadwrażliwości na składniki żywności, Waszyngton, DC, 20 sierpnia 1986.
Google Scholar
4. Kalliel JN, Klein DE, Settipane GA. . Anafilaksja do orzeszków ziemnych: korelacja kliniczna z testami skórnymi. Allergy Proc. 1989; 10: 259-60.
Crossref MedlineGoogle Scholar
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: zgadzamy się z dr. Settipane i Klein wydaje się, że pacjenci z astmą, u których występuje reakcja anafilaktyczna, niezależnie od przyczyny, są bardziej narażeni na cięższe reakcje niż osoby bez astmy. W odniesieniu do wartości predykcyjnej testów skórnych w celu zdiagnozowania reaktywności klinicznej orzeszków ziemnych, wyniki testów skórnych na 235 dzieciach porównano z wynikami ślepych wyzwań związanych z żywnością. Dodatnia dokładność przewidywania dla orzeszków ziemnych wynosiła 63 procent, a dokładność przewidywania ujemnego wynosiła 98 procent. Chociaż wyniki ślepych wyzwań związanych z żywnością są bardziej skorelowane z wynikami testów skórnych w przypadku orzeszków ziemnych niż w przypadku innych antygenów pokarmowych, należy podkreślić, że test skórny polega jedynie na pomiarze IgE swoistej dla antygenu i sam w sobie nie jest dia
[przypisy: lekarz chorób wewnętrznych, sonomed szczecin cennik, apteka suwałki dyżur ]